ISO 45001

Sistem de management al sanatatii si securitatii in munca

IMPORTANT!

A fost adoptat noul standard european EN ISO 45001:2023, iar in Romania ASRO a adoptat acest standard sub denumirea de SR EN ISO 45001:2023.

Textul standardului SR EN ISO 45001:2023 este identic cu cel al SR ISO 45001:2018, neavand niciun fel de modificare. Din punctul de vedere al continutului tehnic, sunt identice.

Astfel, in data de 29.02.2024, SR ISO 45001:2018 a fost anulat.

Toate certificatele emise anterior conform ISO 45001:2018, vor fi inlocuite cu certificate conform  ISO 45001:2023, iar certificatele noi vor fi emise conform cu ISO 45001:2023.

Certificatele emise pentru standardul vechi, vor fi valabile, pana la inlocuirea lor, dupa primul audit (supraveghere sau recertificare).

Ce e de facut? Toate organizatiile certificate trebuie sa efectueze urmatoarele actiuni:

  • sa achizitioneze noul standard;

sa inlocuiasca termenul SR ISO 45001:2018 cu SR EN ISO 45001:2018, in documentatia aferenta sistemului de management implementat.

 

Certificarea sistemelor de management a sanatatii si securitatii ocupationale

Securitatea si protectia angajatiilor la locul de munca nu trebuie privita ca o optiune, insa pentru a pune in practica acest lucru, o companie poate sa-si implementeze si certifice Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale, cerinte ce se regasesc in standardul OHSAS 18001, dar si in noul standard ISO 45001:2018. Dupa data de 12.03.2021, OHSAS 18001 va fi considerat RETRAS, iar ISO 45001:2018 va fi singurul standard de referinta in domeniul securitatii si sanatatii fortei de munca.

{vezi mai jos, politica OC ALT CERT, de migrare la standardul ISO 45001:2018}
Punctul de plecare al unui sistem de management ISO 45001, este evaluarea factorilor de risc din cadrul companiei. Implementarea si certificarea ISO 45001 are o serie de avantaje:

  • Reducerea cauzelor de accidentare;
  • Controlul companiei asupra pericolelor, accidentelor si riscurilor;
  • Limitarea incidentelor si a accidentelor;
  • Imbunatatirea conditiilor de munca;
  • Criteriu de eligilitate la licitatii;
  • Poate fi aliniat si mult mai usor de integrat cu standardele ISO 9001 si ISO 14001.

ISO 45001 impune organizatiei sa tina cont de asteptarile tuturor partilor interesate, in ceea ce priveste politica de securitata si sanatate a angajatilor. Totodata organizatia trebuie sa identifice partile intersate si relevante in activitatea sa, precum si cerintele acestora.

Conducerea organizației trebuie sa asigure implicarea și angajarea referitoare la sanatate si securitate in munca,  prin strategii care sa asigure o cultura a sanatatii ocupationale.

ISO 45001 obliga managementul organizatiei la consultare cu angajatiilor si a reprezentatilor acestora, acolo unde este cazul, acestia fiind factori cheie ai al unui sistem de management al sanatatii si securitatii. Consultarea inseamna dialog, comunicare in ambele sensuri, iar organizatia trebuie sa incurajeze toti angajatii sa semnaleze situatiile periculoase, astfel incat sa se poata efectua actiuni corective si preventive. De asemenea, angajații trebuie să poată sesiza și sugera zone/aspecte unde se pot aduce îmbunătățiri fără să se teamă de concediere, acțiuni disciplinare sau alte represalii.

Organizatiile trebuie sa se asigure ca toate procesele subcontractate care ii afecteaza sistemul de management al sanatatii si securitatii, sunt definite si controlate.

Abordarea ISO 45001 in contextul celor 4 piloni ai unei culturi privind sanatatea
Context
Afectiunile de inimă reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare pentru specialiștii în cardiologie. Aproximativ 60% din decesele anuale din Romania sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Astfel, România se afla pe locul 4 în Europa, la numarul de diagnosticati cu boli de inima. Din pacate, a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie aterosclerotică este cauzată de stilul nostru de viaţă.
Pe de alta parte, la nivel national sunt 1,7 milioane de suferinzi de diabet zaharat si inca aproximativ 3 milioane in faza de prediabet. Printre complicaţiile diabetului zaharat, putem enumera: agravarea evoluţiei bolilor cardiovasculare, riscul unor evenimente cardiace majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, boala arterială periferică, moartea subită.
Din pacate, ultimele studii arata ca doua treimi din populatia tarii este supraponderala sau obeza, iar de la stadiul de supraponderal la obezitate, este un pas foarte mic.
Datorita culturii si a educatiei, dar si a stilului de viata, foarte putini sunt si diagnosticati sau luati in evidenta.
Asadar, stilul de viata este cel care ne poate afecta cel mai mult starea de sanatate. Sedentarismul si lipsa unei vieti active, nutritia neadecvata si consumul mare de produse cu continut ridicat de zahar, consumul de tutun si alcool, mediul de lucru, poluarea, sunt doar cateva dintre elementele care ne afecteaza starea completa de sanatate.
Rezolvarea acestor probleme, presupune o abordare dincolo de sistemul medical de tratare si vindecare, pentru ca acesta reprezinta elementul corectiv. Starea completa de sanatate este data de sanatatea emotionala, mentala, fizica, calitatea vietii si abilitatea de a fi la potential maxim.
Ar putea mediul privat sa faca lumea un loc mai bun? Raspunsul este clar DA. In primul rand stim ca orice afacere are de suferit din cauza sanatii precare a oamenilor.
Productivitatea organizatiilor este strict legata de starea de sanatate a angajatiilor si a colaboratorilor. Totodata, absenteismul cauzat de problemele medicale, dar si de ceea ce mai nou se numeste prezenteism, pot influenta major productivitatea si continuitatea unei companii.
Prezenteismul este acea situatie in care un angajat este la munca, insa din cauza faptului ca nu este intr-o stare de sanatate completa, el nu este la capacitatea maxima de munca sau mai grav, daca are o problema medicala contagioasa, poate infecta si alti angajati. Cum ar veni, prezenta fizica, dar absenta productivitatii. Si asta cand ne referim la angajati, insa daca extindem abordarea, la sanatatea comunitatii din care sunt recrutati angajatii, daca este una precara, sau sunt conditii locative improprii, conditii proaste de scolarizare, sau mediu nesanatos (poluat, nociv), atunci productivitatea si rezultatele companiei pot fi grav afectate.
Orice organizatie functioneaza si ca o organizatie in domeniul sanatatii, constient sau nu.
Organizatiile sunt construite, avand ca baza de sustinere cei patru piloni din domeniul sanatatii:
– Sanatatea consumatorilor
– Sanatatea angajatiilor
– Sanatatea comunitatii
– Sanatatea mediului.
Toti cei patru piloni sunt parte integrata a unui business. Constient sau nu, orice organizatie are un impact asupra sanatatii consumatorilor, sanatatii angajatiilor, sanatatea comunitatii in care isi desfasoara activitatea si de unde isi recruteaza forta de munca, sanatatea mediului inconjurator.
Cum cei patru piloni, adesea se intersecteaza, orice actiune care afecteaza sanatatea, poate afecta productivitatea si profitabilitatea organizatiilor. Cum poate ajuta standardizarea la cresterea productivitatii si a profitabilitatii? Simplu:

Sanatatea consumatorilor este direct afectata de calitatea produselor, astfel ca implementarea si certificarea unui sistem de management al calitatii in conformitate cu ISO 9001, este indicata.

Sanatatea angajatiilor depinde de conditiile de munca, de respectarea reglementarilor din domeniul SSM, de echipamentele de protectie disponibile, de proceduri de lucru standardizate de ISO 45001:2018, standard care a inlocuit vechiul standard OHSAS 18001.

Sanatatea comunitatii in care organizatia activeaza si de unde isi recruteaza forta de munca, este deosebit de importanta pentru orice companie. Resposabilitatea sociala si sustenabilitatea nu trebuie sa lipseasca din politica companiilor.

Sanatatea mediului inconjurator, in cadrul caruia compania isi desfasoara activitatea, are o amprenta deosebita asupra sanatatii umane, iar standardele ISO 14001 si in unele cazuri ISO 50001 definesc cel mai bine conditiile pe care o companie trebuie sa le respecte si sa si le asume in politica referitoare la mediu.
Acum gandeste-te la afacerea ta sau la orice companie stii si vezi cum se potrivește acea afacere din perspectiva celor patru piloni.
Ce parti ale activității companiei respective se potrivesc în fiecare dintre cei patru piloni?
Cata implicare exista din partea companiei pentru sanatatii tuturor partilor implicate? Cat de procedurizate sunt sunt procesele?
Vrei sa afli mai multe despre certificarea ISO? Trimite-ne un mail sau completeaza formularul Cerere oferta.

Accesand acest formular, echipa OC ALTCERT Romania, va pune dispozitie toate informatiile necesare procesului de certificare.

Contact OC ALTCERT Romania
 
Trimiteti-ne un e-mail Cerere oferta
 
Bulevardul 21 Decembrie 1989 102 A, Cluj-Napoca 400124

Politica OC ALT CERT de migrare de la OHSAS 18001 la ISO 45001

Certificarea ISO 45001:2018 : Sisteme de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale – Sisteme de management al sănătăţii şi securităţii in muncă.

ISO a aprobat standardul ISO 45001:2018 ca inlocuitor pentru OHSAS 18001. In conformitate cu cerintele IAF, migrarea de la OHSAS 18001 la ISO 45001 se va face numai pentru certificarile acordate de catre acelasi organism de certificare.

Perioada de migrare la ISO 45001 este de 3 ani de la data publicarii acestuia (12.03.2018).

La sfarsitul perioadei de migrare, nu va mai exista niciun certificat valid OHSAS 18001, iar certificatele OHSAS 18001, emise in perioade de migrare, vor avea termen de valabilitate pana cel tarziu la 11.03.2021.

Pana la 12.09.2020, clientii OC ALT CERT pot opta pentru certificare sau recertificare a sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale OHSAS 18001, dar certificatele vor avea o valabilitate de pana la 11.03.2021.

Incepand cu 12.09.2020, toate auditurile de certificare pentru sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale, vor avea ca referinta standardul ISO 45001:2018.

In aceasta perioada, clientii OC ALT CERT, trebuie sa se asigure ca au intreprins toate actiunile de implementare a cerintelor ISO 45001 si ca au efectuat minim un audit intern, avand ca referinta standardul ISO 45001:2018.