Certificare „Brand sustenabil” o soluție OC ALTCERT pentru afaceri mici


Dezvoltare durabilă – Brand sustenabil

În primul rând hai să vedem ce înseamnă sustenabilitatea?

Sustenabilitatea este capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a epuiza resursele naturale pentru viitor.

ONU a definit dezvoltarea durabilă în Raportul Brundtland ca fiind o dezvoltare care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Presupune că resursele sunt finite și prin urmare, ar trebui folosite în mod conservator și atent pentru a se asigura ca sunt suficiente pentru generațiile viitoare, fără a scădea calitatea vieții actuale. O societate durabilă trebuie sa fie responsabilă social, concentrandu-se pe protecția mediului și echilibrul dinamic în sistemele umane și naturale.

De ce e importantă sustenabilitatea?

Există multe avantaje, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Nu putem menține ecosistemele Pământului sau nu putem continua să funcționam așa cum o facem dacă nu se fac alegeri mai durabile. Dacă procesele dăunatoare sunt menținute fără nicio modificare, este probabil că vom ramane fără combustibili fosili, un numar mare de specii de animale vor dispărea și atmosfera va fi afectata iremediabil. Aerul curat și condițiile atmosferice netoxice, creșterea resurselor pe care se poate baza, precum și calitatea și curățenia apei sunt toate beneficii ale sustenabilității.

Avantajele de a fi un Brand Sustenabil

O certificare Brand Sustenabil OC ALTCERT vă demonstrează angajamentul față de angajați și la nivel intern, dar și vă atestă sustenabilitatea față de parteneri și comunitate. Acest lucru este deosebit de important atunci când clienții solicită sau preferă să lucreze cu branduri sustenabile.

Există multe avantaje, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Nu putem menține ecosistemele Pământului sau nu putem continua să funcționam așa cum o facem dacă nu se fac alegeri mai durabile. Dacă procesele dăunatoare sunt menținute fără nicio modificare, este probabil că vom ramane fără combustibili fosili, un numar mare de specii de animale vor dispărea și atmosfera va fi afectata iremediabil. Aerul curat și condițiile atmosferice netoxice, creșterea resurselor pe care se poate baza, precum și calitatea și curățenia apei sunt toate beneficii ale sustenabilității. Iată principalele beneficii:

  • Transparență și încredere,
  • Îmbunătățirea reputației,
  • Marcă apreciată,
  • Creșterea vânzărilor,
  • Avantaj concurențial,
  • Creșterea moralului angajaților,
  • Angajament mai mare din partea angajaților,
  • Focus pe scopul final al companiei.

Cum poate compania ta deveni un brand sustenabil și care sunt cele 3 principii ale sustenabilității?

Conceptul de sustenabilitate este alcătuit din trei piloni: economic, mediu și social (link-uri) – cunoscuți în mod informal sub numele de profit, mediu și oameni.

Protecția mediului este cel mai frecvent element discutat când vine vorba despre a fi sustenabil. Se referă preponderent la reducerea amprentelor de carbon, utilizarea apei, ambalarea nedescompozibilă și procesele risipitoare ca parte a unui lanț de aprovizionare. Aceste procese pot fi deseori rentabile și utile din punct de vedere financiar, precum și importante pentru sustenabilitatea mediului. Primul și cel mai important pas în acest demers este implementarea și certificarea unui sistem de management al mediului, ISO 14001.

Dezvoltarea socială are ca scop tratarea angajaților în mod echitabil și asigurarea unui tratament responsabil, etic și durabil al angajaților, părților interesate și comunității în care își desfășoara activitatea o afacere. Acest lucru poate fi realizat prin beneficii mai receptive, implementând cerințele de responsabilitate socială din ISO 26000.

Dezvoltarea economică este probabil cea mai simplă formă de sustenabilitate. Pentru a fi sustenabilă din punct de vedere economic, o afacere trebuie sa fie profitabilă și să producă venituri suficiente pentru a fi continuată în viitor, urmărind satisfacția clienților, oferind servicii/produse de calitate. Primul pas în acest demers poate fi implementarea și certificarea sistemului de management al calității ISO 9001.

Provocarea este realizarea unui echilibru între cei 3 piloni. Concentrarea pe sustenabilitatea socială și a mediului în plus față de performanțele economice crează baza pentru un brand sustenabil.

Cum te putem ajuta noi pentru a deveni un brand sustenabil?

Sustenabilitatea este strâns legată de standardizarea ISO și prin urmare, acestea pot reprezenta o bază solidă pentru obținerea certificatului Brand Sustenabil.

Cum se poate măsura? -> Proces continuu

Sustenabilitatea nu se bazează pe un standard și nu se limitează la câteva acțiuni. Este măsurată prin evaluarea totală a performanței celor trei principii principale: economic, social și de mediu, în special a unui tratament echilibrat al tuturor celor trei. Deși nu există masuratori universale oficiale ale sustenabilității, multe organizații dezvoltă instrumente și practici specifice industriei pentru a judeca modul în care principiile sociale, de mediu și economice funcționează ca parte a unei companii.

Primul pas către obținerea unei certificări Brand Sustenabil este să evaluați cât de sustenabil sunteți deja. Astfel puteți identifica zonele de îmbunătățire și în care sustenabilitatea poate fi implementată. Scorecardul de sustenabilitate ALTCERT este un instrument excelent pentru companiile mici și mijlocii, care constă într-o serie de întrebări simple, ce s-au dovedit a fi utile pentru bazele unui brand sustenabil. La finalul evaluării, observăm dacă s-au implementat deja inițiative ecologice și sustenabile. Dacă punctajul obținut este suficient, înseamnă că afacerea dumneavoastră este deja un brand sustenabil, și puteți obține imediat certificatul Brand Sustenabil din partea OC ALTCERT.

 

În urma evaluării (Scorecard Brand Sustenabil), vom analiza împreună lacunele care au fost descoperite în sustenabilitatea afacerii dumneavoastră. Vom dezvolta un plan de acțiune pentru a deveni o afacere mai ecologică, mai sustenabilă. Acest plan de acțiune se va numi program de sustenabilitate. Programul de sustenabilitate presupune implicare, implementare, verificare și în final obținerea certificatului Brand Sustenabil. Implementarea și certificarea unor sisteme de management în conformitate cu standarde internaționale precum ISO 9001, ISO 14001, ISO 26000 sau ISO 50001 este deosebit de importantă în acest demers. Vezi articolul Sustenabilitatea și standardizarea.

 

Ești pregătit?

OC ALTCERT oferă companiilor o soluție online ușor de utilizat pentru a-și împărtăși povestea de sustenabilitate într-un mod credibil, verificat de o terță parte de încredere. Aceasta permite oricărei companii să-și evalueze prioritățile și indicatorii de sustenabilitate, să-și promoveze angajamentele, îmbunătățirile și rezultatele din punct de vedere al sustenabilității. Astfel oricine va putea știi că afacerea dumneavoastră este un Brand Sustenabil, că este responsabilă față de mediu, că are acțiuni de responsabilitate socială și că este sustenabilă și are continuitate din punct de vedere economic

A deveni o afacere cu adevărat sustenabilă nu este ușor. Tocmai de aceea, companiile care abordează schimbările climatice, protejează mediul și sunt responsabile din punct de vedere social, ar trebui să poată împărtăși succesul și realizările lor și să câștige beneficiile care vin împreună cu a fi lider în sustenabilitate. Certificarea Brand Sustenabil oferă modalitatea ideală de a spune acea poveste și de a fi recunoscut ca lider în afaceri sustenabile.

Verifică acum nivelul tău de sustenabilitate împreună cu echipa OC ALTCERT!

 
 

Verification